Gasprijs per m3 2023 - Wat kost een kuub gas? - Slimster (2023)

Investeringssubsidie 2023 (ISDE)

Bij 1 of meer verduurzamingen kom je in aanmerking voor subsidie. Wees er snel bij voor het 'potje' weer op is.

Besparen op je energierekening?

Kies dan ook voor het verduurzamen van je woning met populaire maatregelen zoals zonnepanelen, spouw-, zolder- en vloerisolatie of isolatieglas.

Ontvang direct gratis en vrijblijvende offertes:

Gasprijs per m3 2023 - Wat kost een kuub gas? - Slimster (1)

Isolatie offertes

Gasprijs per m3 2023 - Wat kost een kuub gas? - Slimster (2)

Glaszetter offertes

Gasprijs per m3 2023 - Wat kost een kuub gas? - Slimster (3)

Zonnepanelen offertes

Gasprijs per m3 2023 - Wat kost een kuub gas? - Slimster (4)

Warmtepomp offertes

Meer weten? Bekijk alles over duurzaam maar ook onze Woning verduurzamen en Gasloos wonen pagina's.

Gemiddelde gasprijs 2023

Wat kost 1 kuub gas? De gemiddelde gasprijs in 2023 ligt rond de 1,48 euro per m3. Dit betekent dat het verbruik van 1 kuub gas je ongeveer anderhalve euro kost. De kale gasprijs ligt lager, maar door verschillende belastingen, Opslag Duurzame Energie en de gasregiotoeslag komt de gas prijs op bovengenoemd bedrag uit.

In 2023 zien we een daling van de gemiddelde gasprijs bij energieleveranciers. Dit komt doordat de handelsprijs van gas flink is gedaald. Omdat veel leveranciers de afgelopen maanden voor een hoge prijs gas hebben ingekocht, zie je deze daling nog niet direct overal terug. Verwacht wordt dat de gasprijzen de komende periode verder zullen dalen. Dit heeft o.a. te maken met een grotere toevoer van gas uit Noorwegen.

Gasprijs per m3 (AUG 2023)

Benieuwd naar de gasprijs per m3 van bekende energieleveranciers? In de tabel hieronder zie je de prijs per kubieke meter verbruikt gas.

Energieleverancier Gasprijs (m3)
Budget Energie € 1,41
Coolblue Energie € 1,23
Delta energie € 1,29
Eneco € 1,50
Energiedirect.nl € 1,40
ENGIE € 1,35
Essent € 1,42
Gewoon Energie € 1,38
Innova Energie € 1,38
Mega Energie € 1,49
NLE -
Oxxio € 1,50
PowerPeers € 1,36
Pure Energie € 1,35
United Consumers € 1,25
Vandebron € 1,45
Vattenfall (Nuon) € 1,33

* Gemiddelde gasprijzen per leverancier in 2023.

Op zoek naar de goedkoopste gasleverancier?

Energie vergelijken

Gasprijs grafiek 2014 - 2023

Benieuwd naar de ontwikkeling van de gasprijs per m3 over de afgelopen jaren? In deze gasprijs grafiek zie je de gemiddelde tarieven voor gas van 2014 t/m nu. Dit betreft de gastarief inclusief energiebelasting, ODE en BTW.

Prijsplafond energie 2023

In 2023 geldt het prijsplafond voor energie , wat betekent dat je tot een bepaald gebruik niet meer betaalt voor gas en stroom dan een maximale prijs. Deze maximale prijs is lager dan het normale tarief van gas en stroom. Dit betekent dat het prijsplafond zal zorgen voor een lagere energierekening bij de meeste huishoudens.

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn:

 • € 0,40 per kWh elektriciteit
 • € 1,45 per m3 gas
 • € 47,38 per GJ stadswarmte

Stijgende gasprijzen

Je hebt het de afgelopen vast wel meegekregen, de energieprijzen stijgen gigantisch. Maar wat zorgt precies voor de stijging van de gasprijs en wat ga jij hiervan merken? De grootste oorzaak van deze prijsstijging is een hogere vraag en tekort aan aanbod. Er wordt meer energie verbruikt, terwijl de productie gedaald is.

Dit heeft te maken met het feit dat Aziatische landen meer willen betalen voor gas. Veel gas wordt daardoor naar Azië verscheept. Daarnaast is de Nord Stream 2 pijplijn nog niet in gebruik. Deze loopt van Rusland naar Europa, maar wordt niet gebruikt omdat Europa zekerheid wil dat Rusland de gastoevoer niet zal afsluiten bij eventuele conflicten. In Nederland speelt ook nog mee dat de gaswinning in Groningen is afgebouwd.

In augustus 2021 was de gemiddelde gasprijs 42,15 eurocent per m3 gas. In oktober is dit gestegen naar 1,05 euro per m3 gas. Dit is exclusief energiebelasting en ODE. Begin 2023 lag het tarief rond de 2,78 euro inclusief belasting en ODE. In april 2023 zien we een daling naar 1,48 euro per kuub.

Gasprijs per m3 was nog nooit zo hoog

In 2020 was de gasprijs per m3 nog extreem laag. In 2023 ziet dit er helaas helemaal anders uit. Hierboven heb je al een aantal oorzaken voor deze prijsstijging kunnen lezen. Eind december 2021 daalde de prijzen omdat er goed nieuws kwam over het herstel van Russische gaslevering aan Europa. Dit was echter van korte duur. Door de Russche inval van Oekraïne is de gasprijs weer flink omhoog geschoten.

Belangrijkste oorzaken prijsstijging gas 2023:

 • Wij winnen zelf minder gas in Groningen
 • Meer afhankelijkheid van buitenlands gas
 • Nord-Stream 2 pijplijn nog niet volledig in gebruik
 • Aziatische landen bereid om meer voor gas te betalen
 • De oorlog in Oekraïne door inval van Rusland

Minder verbruiken? Kies voor betere isolatie

Isolatie offertes aanvragen

Zelf stroom opwekken? Kies voor zonnepanelen

Zonnepaneel offertes aanvragen

Is overstappen nu slim?

De energieprijzen zullen bij alle energieleveranciers stijgen. Je zal dus helaas niet snel een contract vinden tegen dezelfde prijzen als je voor afgelopen jaar hebt betaald.

Het is natuurlijk wel altijd slim om goed te vergelijken en kijken bij welke energieleverancier je de beste deal krijgt. We raden wel aan om een vast 1-jarig contract af te sluiten. Als de gasprijs namelijk weer daalt, kun je het jaar daarna hier weer van profiteren. Zo voorkom je dat je lang teveel betaald voor jouw gas en stroom. Door de onzekerheid is het niet verstandig om een contract van 3 of zelfs 5 jaar tegen vaste tarieven af te sluiten.

Hogere gasprijs bij variabele energiecontracten

Heb je een variabel energiecontract? Dan mogen energieleveranciers hun tarieven normaal gesproken twee keer per jaar aanpassen. Namelijk op 1 januari en op 1 juli. Veel leveranciers zullen hun prijzen dus per 1 januari flink verhogen vanwege de hogere gasprijzen. Er zijn echter leveranciers die nu al genoodzaakt zijn om hun prijzen te verhogen.

Dit zie je ook terug in het aanbod bij het energievergelijken. Leveranciers bieden minder contracten aan vanwege de prijsonzekerheid. Bij Slimster zullen we de ontwikkelingen natuurlijk blijven volgen, om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen bij het besparen.

Wat is een kuub (m3)?

De gasprijzen worden weergegeven per kuub, ook wel bekend als kubieke meter of m3. In de volksmond spreken we van een kuub gas en hebben we het dus over de gasprijs per kuub. Deze eenheid komt van kubus, aangezien deze 1 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep is. De hoeveelheid gas die daarin past krijgt de naam 1 kuub gas. Je koopt en betaalt gas per m3.

Opbouw gasprijs per m3

Gasprijs per m3 2023 - Wat kost een kuub gas? - Slimster (5)

De gasprijs is opgebouwd uit verschillende factoren die samen totale gasprijs per m3 vormen. Je betaalt immers niet alleen voor het gas zelf, de kale gasprijs. Deze prijs wordt vermeerder met andere kosten, zoals netbeheerkosten, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en de gasregiotoeslag.

De kale gasprijs wordt door de energieleveranciers zelf bepaald en kunnen dus onderling verschillen. De heffingen en belastingen vanuit de overheid zijn voor iedereen gelijk. Ga je gasprijzen vergelijken? Zoek dan de energie-aanbieder met de laagste kale gasprijs.

Kale gas prijs

Dit is het gastarief dat gerekend wordt door de energieleverancier voor het verbruiken van 1 kuub gas. Deze kale prijs voor gas verschilt dus per energie-aanbieder en bepaalt een relatief klein deel van de totale kosten voor gasverbruik in huis (denk aan verwarming en koken op een gaskookplaat).

Energiebelasting en netbeheerkosten

De energiebelasting bepaalt voor een groot deel de totale energieprijs. Ieder jaar wordt deze belasting vastgesteld door de Rijksoverheid. De leverancier van gas en stroom draagt dit af aan de overheid en rekenen dit vervolgens door in hun tarieven.

De netbeheerkosten worden gebruikt voor de aanleg en het onderhoud van (gas)leidingen naar jouw woning. Ook hier geldt dat deze kosten door de leverancier worden afgestaan aan de netbeheerder en vervolgens aan jou worden doorberekend.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

De Opslag Duurzame Energie is een heffing die sinds 2013 betaald wordt per m3 gas en is in het leven geroepen om de productie van duurzame energie te stimuleren. In de totale gasprijs en kWh-prijs voor stroom op jouw energierekening zit de ODE verwerkt.

21% BTW

Gas valt onder het BTW-tarief van 21%. Dit betekent dat bovenop de kale gasprijs, energiebelasting, ODE en gasregiotoeslag nog 21% BTW wordt gerekend.

Wat kost gas in jouw regio?

Een factor die mede de gasprijs per m3 bepaalt is de gasregiotoeslag. Deze hebben we hierboven nog niet benoemd, maar zullen we hieronder duidelijk toelichten. Dus wat kost een kuub gas in jouw woonplaats?

Vroeger betaalde je een toeslag die afhankelijk was van de gasregio waarin je woonde. Het land was verdeeld in verschillende gasregio's en in iedere regio werd een andere toeslag betaald per kuub gas. Omdat aardgas voor het grootste deel in Slochteren (Groningen) wordt gewonnen, was de gastoeslag daar het laagst. Hoe groter de afstand van jouw regio vanaf Slochteren, des te hoger de gasregiotoeslag werd. Het gas moest namelijk een grotere afstand afleggen.

Vanaf januari 2020 is de gasregiotoeslag niet meer afhankelijk van de regio. Iedereen betaalt nu dezelfde gastoeslag en er bestaan geen verschillende tarieven meer voor gasregio's. De toeslag wordt verwerkt in de gasprijs die jij aan de energieleverancier betaalt.

Gasprijs per m3 2023 - Wat kost een kuub gas? - Slimster (6)

Liever van het gas af?

Gasloos wonen: waarom is dit nodig en hoe doe je dat? Als je van het gas af wilt, zijn er verschillende stappen nodig om dit te bereiken. Welke stappen dit zijn, is afhankelijk van de huidige situatie van de woning en jouw wensen.

Gasloos wonen

Gasprijs per m3 2023 - Wat kost een kuub gas? - Slimster (7)

Vaste of variabele gastarieven?

Bij het overstappen naar een andere energieleverancier kun je kiezen voor een variabel contract of vast energiecontract. Kies je voor variabele gastarieven, dan mag de energieleverancier elk half jaar de gasprijzen aanpassen. Je kunt op deze manier profiteren van een prijsdaling, maar helaas gaan de tarieven voor gas per m3 dan vaak omhoog. Hierdoor wordt jouw energierekening duurder.

Kies je voor een vast gastarief, dan liggen de prijzen voor de gehele looptijd van het energiecontract vast. Op deze manier ben jij zeker van een vaste lage gasprijs. Daalt de prijs? Dan profiteer je hier helaas niet van. Maar de praktijk leert dat je met een vast energiecontract in de meeste gevallen goedkoper uit bent.

Kies voor een kortlopend vast energiecontract (1 jaar). Je kunt dan namelijk ieder jaar overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. Bovendien krijg je bij overstappen vaak een welkomstkorting, waardoor je dus elk jaar flink kunt besparen!

Gasprijzen vergelijken bij Slimster

Gasprijs per m3 2023 - Wat kost een kuub gas? - Slimster (8)

Eenvoudig energie vergelijken en besparen op jouw gaskosten? Bij Slimster kun je alle energie aanbiedingen en leveranciers vergelijken. Maak gebruik van onze energievergelijker en vergelijk onafhankelijk alle tarieven voor gas en stroom. Je kunt direct alle energie aanbiedingen vergelijken en de goedkoopste leverancier vinden.

 1. Vul je gegevens in, zoals postcode + huisnummer en gemiddeld stroomverbruik
 2. Gebruik de filters om aan te geven wat je zoekt
 3. Vergelijk energie aanbiedingen

Door alle energieleveranciers te vergelijken op hun gasprijs en prijs per kWh kun je veel geld besparen op jouw energierekening. Stap elk jaar over om te profiteren van energie aanbiedingen met cadeau, cashback of een welkomstbonus.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated: 09/01/2024

Views: 5271

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.